Lørdag d. 4. november går det løs med Big Air konkurrencen Copenhagen Winter Games, der er det første internationale snowboardevent på dansk grund. Læs herreoptakten af Martin Berg Klenow.

OBS: Copenhagen Winter Games er blevet aflyst, har arrangørerne oplyst den 24. oktober på Facebook:

"Copenhagen Winter Games er aflyst!

På grund af manglende billetsalg, har vi i dag besluttet at aflyse Copenhagen Winter Games. Arrangementet skulle have været afholdt den 3.-4. november i København.

Intentionen med Copenhagen Winter Games var at skabe en verdensbegivenhed, hvor omdrejningspunktet skulle være FIS Freeski and Snowboard World Cup og OL-kvalifikationerne for skiløbere og snowboardere i disciplinen BIG Air. Samtidig skulle det sportslige kombineres med det bedste inden for musik og street food, så arrangementet ville være en decideret kulturfestival.

Vi beklager mange gange til alle jer, der har købt billet.

Venlig hilsen
Copenhagen Winter Games"

B&W hallerne på Refshaleøen i København danner rammerne for Copenhagen Winter Games. Copenhagen Winter Games fungerer som et af de endelige kvalifikationsevents til Big Air konkurrencen ved OL 2018 i Pyeongchang, da eventet er en del af Big Air World Cup’en under det internationale skiforbund FIS.

Det er danske Michael Fugmann, der er hovedansvarlig for arrangementet. Fugmann har tidligere arrangeret Ski og Snowboard-konkurrencen Frostgun, så i min bog er han garant for en god afvikling.

Som ved lignende Big Air konkurrencer kombinerer man snowboarding med musik - her iform af koncerter med Phlake, Saveus, Mø og TooManyLeftHands.

Der er lagt op til en ganske tæt konkurrence hos herrerne. Selvom vi får mange velkendte navne at se, er der også plads til nye udfordrere i det 30 mand store felt.

Læs også dameoptakten til Copenhagen Winter Games.

Konkurrencens format

Big Air konkurrencerne er nogle af de mest tilskuervenlige konkurrencer indenfor snowboarding, da tilskuerne kan følge atleterne hele vejen. I Big Air starter udøverne højt oppe på en rampe, hvor der er et inrun, der ender i stort hop, som atleterne benytter til at udføre et trick i luften og derefter lande.

I dette tilfælde bygges der et 50 meter højt stilladshop inde i B&W hallerne. Netop det faktum, at hoppet bygges inde i en bygning, er specielt i forhold til andre Big Air events som fx Air and Style, der foregår på åbne stadions. En illustration af hvordan setuppet kommer til at se ud, kan ses nedenfor:

Illustration: Copenhagen Winter Games

Stilladshoppet bygges af et firma, der har erfaring med at bygge disse stilladshop, så kvaliteten skulle være i top. Til inrunnet og selve hoppet benyttes der sne, der produceres på stedet. Umiddelbart er det en fordel, at det er bygget af sne og ikke af tilskårne isblokke, som det fx ses til nogle Air and Style events. Ved at benytte sne opnås mere naturlige forhold, da hoppet bliver blødere, end hvis det var lavet af isblokke. Derfor er det alligevel et stilladshop, hvilket nogle deltagere vil befinde sig bedre med end andre. Stilladshop har typisk smallere og måske mere bumpede inruns, og det kan være sværere at sætte af og lande.

Arrangørerne meddeler, at hoppet får en længde på 25 meter. Denne længdeangivelse antages at være afstanden fra kanten af kickeren (hvor snowboarderen sætter af) til sweet-spottet, hvor det er favorabelt at lande. Dermed er kickeren stor nok til, at vi får de rigtig store rotationer at se, men jeg tvivler på, at quads eller 1800 graders rotationer bliver muligt. 

Hos herrerne deltager 30 af verdens bedste snowboardere i kvalifikationen. Top 16 går videre til finalen. I kvalifikationen får hver deltager to forsøg til at sætte det bedste trick. I finalen har hver deltager tre runs, og den samlede score findes ved at lægge scorerne for deltagerens to bedste tricks sammen. De to bedste tricks skal være forskellige. Der opereres med en pointscore mellem 0 og 100, hvor 100 er den perfekte score.

Når dommerne skal vurdere, hvor mange point en deltager skal have for et givent forsøg, lægger de især vægt på følgende:

  •           Den tekniske sværhedsgrad af tricket
  •           Udførelsen af tricket
  •           Airtime - det vil sige hvor lang tid, deltageren hænger i luften
  •           Stilen tricket udføres med

Disse kriterier hænger i nogle tilfælde sammen. For eksempel er det næsten umuligt at udføre et trick med høj teknisk sværhedsgrad uden at have en god airtime. Omvendt er det muligt at udføre et svært trick med en lang airtime, men med dårlig stil.

Hvis man ikke er helt inde i freestyle snowboarding findes der en gennemgang i denne artikel.

Copenhagen Winter Games Odds og tips

Bookmakerne er endnu ikke ude med odds, men det forventes, at Bwin, Unibet* og Danske Spil* vil komme med odds i løbet af ugen op til eventet.

Det er værd at bemærke, at dette event er det første i denne sæson, hvor det forventes, at alle de store stjerner vil være til stede. Derfor er det sværere at vurdere, hvordan formen er for de forskellige riders. Udgangspunktet for analyserne af deltagerne bliver derfor primært de sidste sæsoners præstationer.

Grundet disse usikkerheder forsøger jeg at være konservativ, når jeg skal sætte mine chancevurderinger.

Deltagere

Den endelige deltagerliste er ikke offentliggjort endnu. Når den fulde deltagerliste foreligger, vil de resterende deltagere blive beskrevet og deltagerne vil blive inddelt i favoritter, outsidere og langskud. Der vil også komme begrundede tips, såfremt oddsene vurderes at indeholde værdi.

Marcus Kleveland

18-årig nordmand, goofy stance. Stjerneskuddet fik for alvor sit gennembrud sidste sæson ved X Games Aspen, hvor det blev til både guld og sølv i henholdsvis Slopestyle og Big Air. I sidstnævnte konkurrence fik han landet den første quad cork 1800 nogensinde. Kleveland har dermed den ultimative game changer i sit tekniske repertoire. Det er dog langt fra sikkert, han kan sætte den igen, men mindre kan bestemt også gøre det. Kleveland er nemlig en alsidig teknisk snowboarder, der sætter både cork rotationer og flat spins. Desuden fik han i sidste sæson vist fremragende stil. Så selvom han er ung, viser han sig allerede som en komplet snowboarder. Han havde dog problemer på hjemmebanen ved X Games Norway, hvilket nok skyldtes hans uerfarenhed overfor det at skulle præstere under pres.

Sven Thorgren

23-årig svensker, regular stance. Svenske Sven tog sin største sejr, da han sidste år vandt Slopestyle-guld ved X Games Norway. På en svær bane var han den, der befandt sig klart bedst. Thorgren er dog også ganske god i Big Air. Han foretrækker for det meste at sætte store flatspinrotationer i stedet for de mere mainstream triple corks. Det bliver spændende at se, om det i denne sæson skal lykkes ham at lande en flatspin 1620. Han har i de sidste sæsoner flere gange forsøgt at lande dette trick, men han mangler lige det sidste. Afhængigt af hvad andre lander, kan dette trick bringe ham i spil til en topplacering. Thorgren har en rigtig fed og anderledes stil, hvor han tit får sat nogle meget specielle grabs ind.

Ståle Sandbech

24-årig nordmand, goofy stance. I forrige sæson blev Ståle Sandbech skadet. Denne skade brød dog op igen af flere omgange. Sidste sæson handlede derfor meget om gradvist at komme tilbage til det niveau, han var på før skaden. Det blev til noget blandede resultater, men med en rigtig fin afslutning med sølvmedaljen i Slopestyle ved X Games Norway. Han virkede netop mere stabil i Slopestyle, hvor han også kan drage god fordel af sine glimrende evner på rails. I Big Air konkurrencerne kæmpede han en del med at lande sine tricks, og han er umiddelbart et skridt efter folk som Kleveland rent teknisk. Ståle har dog en fremragende stil, der gør hans tricks meget pæne at se på.

Darcy Sharpe

21-årig canadier, regular stance. I sidste sæson holdt en skade Sharpe ude af begge X Games events, men nu skulle han være klar igen. Det bliver spændende at se, om han er tilbage på sit tidligere niveau. Før han blev skadet, var han nemlig begyndt at opnå fine resultater - blandt andet en 3. plads ved Air and Style Beijing i december 2016. Teknisk så det tidligere fint ud, men som nævnt har andre lagt på med triple cork 1800 og quad cork 1800 siden. Sharpe formåede også at udføre sine tricks med fin stil. I nogle tilfælde havde han dog problemer med ikke at gå så stort på sine tricks.

Michael ”Mickey” Ciccarelli

21-årig canadier, goofy stance. Ciccarelli var for første gang med ved X Games sidste år, hvor det blev til en 10. plads i Slopestyle i Aspen. Ved X Games Norway kom han dog ikke videre til finalen i hverken Slopestyle eller Big Air. I Big Air var sidste sæsons 4. plads ved Air and Style Innsbruck højdepunktet, mens 2. pladsen i Slopestyle ved Burton US Open var rigtig flot. Umiddelbart har han sine største forcer på kickers, hvor han kan sætte en veleksekveret triple cork 1620. Derfor burde Big Air formatet passe ham fint.

Mons Røisland

20-årig nordmand, regular stance. Mons brød igennem med en bronzemedalje i Slopestyle ved X Games Aspen i 2015. Han har dog haft svært ved at følge det resultat op. Sidste sæsons bedste resultat var en 4. plads ved Burton US Open. Mons’ tekniske sværhedsgrad på kickers er rigtig god med triple corks. Det er mere det at lande trickene, der kan være hans problem. Desuden varierer det en del, om han husker at få stilen med i eksekveringen af sine tricks.

Torgeir Bergrem

26-årig nordmand, goofy stance. Bergrem overraskede lidt ved at vinde bronze i Big Air konkurrencen på hjemmebanen ved X Games Norway. Han fik øget sin stabilitet og fik landet nogle store rotationer. Her gik det op i en højere enhed for ham. Bergrem satser nemlig en del, så det er meget alt eller intet. Hans topniveau er derfor rigtig højt, hvor han teknisk kan sætte store rotationer - både 1620 triple cork, og han forsøger også på 1620 flatspins. Bergrem eksekverer også sine tricks med en udmærket stil.

Billy Morgan

28-årig britte, goofy stance. Morgan repræsenterer den noget gymnastiske gren af snowboarding, hvor teknikken er i højsædet, men stilen til gengæld er en mangelvare. Yderligere har han de sidste sæsoner kæmpet meget med stabiliteten, hvor han virker noget usikker i at lande sine tricks. Det tekniske topniveau er i den grad højt nok, da han var den første til at lande en quad cork. Morgans bedste resultat er bronzemedaljen i Big Air konkurrencen ved X Games Oslo i 2016.

Roope Tonteri

25-årig finne, goofy stance. Tonteri er et ret sikkert kort, når det kommer til at lande sine tricks. Han foretrækker helt flade rotationer og laver sjældent corks. Hans stil varierer dog en del, hvor det ikke er hver gang, grabbene sidder i skabet. Den tekniske sværhedsgrad kunne også være større, idet han nok vil mangle nogle rotationsgrader i forhold til de bedste.

Brock Crouch

18-årig amerikaner, regular stance. Crouch debuterede sidste år i X Games sammenhæng. I Slopestyle blev han nummer 7 i Aspen og nummer 10 i Norge, mens han fik en 8. plads i Big Air ved X Games Norway. Han har vist, at han godt kan sætte ret store rotationer som triple cork tailgrab, men han mangler i min bog det sidste både teknisk og stilistisk for at kunne blande sig i toppen.

Antoine Truchon

26-årig canadier, regular stance. Truchon har en gang deltaget i X Games Aspen. Det var i 2015 i Big Air, hvor det blev til en 9. plads. Derudover har han deltaget i Air and Style ved flere lejligheder, hvor han i sidste sæson blev nr. 10 i LA, nr. 13 i Innsbruck og nr. 7 i Beijing. Fransk-canadieren har umiddelbart et fint teknisk niveau, men stilmæssigt er det til tider ret skidt, hvor han slet ikke får sit grab ind.

Jamie Nicholls

24-årig britte, goofy stance. Han har deltaget i X Games Tignes 2013 i Slopestyle med en 13. plads til følge. Ved OL i Sochi i 2014 blev han nummer 6 ligeledes i Slopestyle. De sidste par sæsoner har det været meget småt med deltagelse i de største events. Nicholls har på sine bedste dage et godt teknisk niveau, hvor han kan lande både triple corks og 1440 flatspins. Stilmæssigt kan der dog nok mangle noget.

Niklas Mattsson

25-årig svensker, regular stance. Mattsson har en enkelt deltagelse i X Games sammenhæng, nemlig Big Air konkurrencen ved X Games Oslo i 2016. Her blev det til en respektabel 6. plads. Ellers har han i Slopestylesammenhæng en 4. plads ved Burton European Open i 2014 og en 5. plads ved Burton US Open 2015. Sidste sæson blev det til mere sekundære placeringer. Mattsson mangler noget stabilitet i sine præstationer. På sin bedste dag kan han opnå en stil, der er okay, men normalt kommer hans rotationer til at se meget tvungne og ikke særligt pæne ud.

Måns Hedberg

23-årig svensker, regular stance. Måns gjorde en udmærket figur i sin X Games debut i Oslo i 2016, hvor han kvalificerede sig til Big Air finalen, som nr. 3. I finalen måtte han dog nøjes med en 8. plads. I sidste sæson blev det til en 10. plads i Slopestyle ved Laax Open. Måns har vist, at han kan lande en triple cork tailgrab, og noget lignende skal han sandsynligvis gøre i København, hvis han skal have en god placering.

Kalle Järvilehto

22-årig finne, regular stance. Järvilehto er også en af de mere ubekendte udøvere. Hans tekniske topniveau er højt, da han har sat en triple cork 1440 i træning. Han har dog haft problemer, når han skulle sætte den i konkurrencer. Han fik sin X Games debut i Oslo i 2016, hvor han blev nr. 19 i Big Air. Sidste sæson deltog han i nogle Air and Style events med sekundære placeringer til følge.

Jonas Boesiger

22-årig schweizer, regular stance. Boesiger er et forholdsvist ubeskrevet blad. Sidste sæson deltog han i Air and Style events og Laax Open, der alle endte med sekundære placeringer. Teknisk ser topniveauet højt ud, da han i træning har landet triple corks endda med 1620 graders rotation. En ting er dog at gøre det i træning, noget andet er at gøre det til konkurrencerne. Desuden ser stilen ud til at skulle forbedres.